Normal_ict__laptop__computer__toetsenbord__digitaal

Tientallen programmeurs en data-analisten hebben op vrijdag 4 oktober de centrale hal van de Tweede Kamer 'overgenomen'. Tijdens de derde editie van de Accountability Hack kwamen zij Kamerleden te hulp met open data-oplossingen. Zij bogen zich over vraagstukken op het gebied van onderwijsfinanciering en de prijs van medicijnen. Dit meldt de Tweede Kamer.

Er waren specialisten van overheidsinstellingen maar ook studenten, zelfstandigen en grotere databureaus. Zo bogen Chayenne Halvemaan (ministerie van Financiën) en Elze Ufkes (Algemene Rekenkamer) zich over de bekostiging van het onderwijs, samen met nog twee teamgenoten. Veel Kamerleden willen graag meer inzicht in hoe de scholen het onderwijsgeld precies besteden. "Hopelijk zijn er veel cijfers openbaar, die we met elkaar in verband kunnen brengen", aldus Ufkes halverwege de ochtend.   
 

Transparante medicijnprijzen

Het andere vraagstuk ging over de prijs van geneesmiddelen. Hoe zou open data kunnen helpen om daar meer transparantie in te brengen? Boukje Schellens en Jan Willem van der Lichte, datascientists bij de gemeente Tilburg, braken zich daar het hoofd over. "Een leuk aspect van zo'n hackathon is dat je je even in een heel ander onderwerp verdiept", vinden zij.
 

Gedreven om te helpen

Voor het beste idee was aan het einde van de hack een ontwikkelbudget van 20.000 euro beschikbaar. Dit geld moet worden gebruikt om het idee om te zetten naar een volwaardig instrument dat leden van de Tweede Kamer daadwerkelijk gaat helpen bij hun werk. Tom Kunzler, adjunct-directeur van de Open State Foundation, een van de organisatoren van de Accountability Hack, sprak van een goede opkomst. Er waren ruim zestig programmeurs en data-analisten naar de Tweede Kamer gekomen. "De deelnemers zijn erg gedreven om Kamerleden rechtstreeks te helpen bij hun werk", zei hij.
 

Workshops voor iedereen

Tegelijk met de Accountability Hack vonden er drie workshops plaats die iedereen kon volgen. Ze waren bedoeld om duidelijk te maken welke rol data kan spelen bij goed onderzoek, beter beleid en het inzichtelijk maken van problemen. Zo legde datajournalist Jerry Vermanen stap voor stap uit hoe je van open data bij zorgmiljonairs terecht komt. Onderzoekers Marije van den Berg en Pieter Buisman spraken over de verantwoording van onderwijsgeld. Een presentatie over het Open Data Portaal van de Tweede Kamer maakte duidelijk hoe bijvoorbeeld wetenschappers, applicatieontwikkelaars en andere geïnteresseerden gebruik kunnen maken van de data van de Tweede Kamer.