Normal_taking-test-in-school-closeup-2022-06-29-19-24-20-utc
Afgelopen woensdag deed voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen een oproep aan de politiek om ruimte te creëren voor pabo’s om een passende en snelle omscholing te bieden aan zij-instromers. Dit meldt Vereniging Hogescholen.
De oproep was onderdeel van Limmen’s speech tijdens de opening van het nieuwe schooljaar bij Hogeschool iPABO. Limmen: “Ik heb de studenten vandaag gefeliciteerd met hun keuze voor het leraarschap. Veel mensen willen overstappen naar het onderwijs, maar zetten nog te vaak de stap niet, terwijl de scholen staan te springen om nieuwe medewerkers.” 

Flexibiliteit

Het belang van om-, bij- en nascholing is een belangrijk onderdeel van het verkiezingsmanifest Investeer in talen voor de innovatie van Nederland die gepresenteerd is door de Vereniging Hogescholen. Hierbij benadrukken zij het belang van flexibiliteit in de huidige Nederlandse arbeidsmarkt, die al enkele jaren een fors personeelstekort heeft. Zo zijn er niet alleen tekorten in het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook in de zorg en techniek. 

De organisatie doet dan ook een oproep aan de politiek om meer flexibele vormen van om- en bijscholing in het vervolgonderwijs beschikbaar te maken. Zo kunnen grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, vergrijzing en digitalisering opgevangen worden met nieuwe opgeleide professionals.
 
Limmen: “Voor deelnemers is het belangrijk dat om- en bijscholing betaalbaar, haalbaar en van goede kwaliteit is. Hogescholen willen daarom meer flexibiliteit kunnen bieden bij het omscholen van deze zij-instromers. Dat betekent dat we meer rekening willen kunnen houden met wat mensen al kunnen of al weten. Zodat veel meer mensen de overstap kunnen maken naar een andere sector."
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch