Studenten 'pechgeneratie' gaan straks misschien minder rente betalen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat studenten van de 'pechgeneratie' fors minder rente gaan betalen over studieleningen die zij zijn aangegaan in de periode dat er geen basisbeurs was. Hij dient samen met GroenLinks-PvdA en Volt een voorstel in waardoor zij tot bijna 2 procentpunt minder zouden gaan betalen,

Als financiële dekking wil Omtzigt de zogeheten expatregeling versoberen. Buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, hoeven de eerste vijf jaar geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van wat zij verdienen. Door dat voordeel stapsgewijs af te bouwen, willen Omtzigt en de linkse partijen op termijn structureel 200 miljoen euro extra ophalen.

2,5 procent rente 

Door de langdurig lage rente op staatsleningen konden ook studenten jarenlang gratis lenen. Maar nu de rente stevig is opgelopen, mede door het beleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) voert om de inflatie te beteugelen, betalen zij sinds dit jaar ongeveer een half procent. Volgend jaar gaat dat fors omhoog naar ruim 2,5 procent.

Meerderheid Tweede Kamer 

Of het voorstel op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat veel partijen in hun maag zitten met de oplopende rente op studieleningen, vooral voor studenten die aan hun studie begonnen toen er geen basisbeurs was en daardoor vaak geen andere keuze hadden dan te lenen.

Door: ANP