Normal_maxima
Hare Majesteit Koningin Máxima opent als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken dinsdagochtend 25 juni bij het Belasting & Douane Museum in Rotterdam de tentoonstelling ‘Gek op Geld’. Deze is gekoppeld aan het thema ‘financiële educatie’. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën en de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot zijn ook aanwezig. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met DNB en is te zien van 26 juni 2019 tot en met 8 maart 2020. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.
Koningin Máxima krijgt na de opening een rondleiding langs enkele bijzondere geldsoorten uit de Nationale Numismatische Collectie van De Nederlandsche Bank. Deze geven inzicht in het ontstaan en gebruik van betaalmiddelen door de eeuwen heen. Zo zijn er naast zeldzaam munt- en papiergeld, ook betaalmiddelen te zien als zout, schelpen en stenen. Verder wordt in de tentoonstelling stilgestaan bij de effecten van geld op mensen. Aansluitend heeft Koningin Máxima rondetafelgesprekken over diverse thema’s waar het museum zich mee bezighoudt, waaronder financiële educatie.
 
Het Belasting & Douane Museum is opgericht in 1937 door het toenmalige hoofd van de Rijksbelastingacademie, prof. dr. Van der Poel. Aan de hand van door hem verzamelde objecten en verhalen wilde hij zijn leerlingen les geven in belastinggeschiedenis. Het huidige interactieve museum geeft jong en oud inzicht in het belang en de waarde van belastingen voor de Nederlandse samenleving.
 
Koningin Máxima is sinds 2010 erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld, met name voor kinderen en jongeren. Koningin Máxima treedt op als speciaal adviseur voor het platform en spreekt met belanghebbenden over de manier waarop financiële bewustwording en zelfredzaamheid kunnen worden vergroot. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids