'Leren omgaan met geld is goud waard' thema van Week van het geld 2021

Koningin Máxima opent maandagochtend 22 maart in Den Haag de tiende editie van de Week van het geld. Het thema is dit jaar ‘Leren omgaan met geld is goud waard’. Bij de opening zijn ook minister Hoekstra van Financiën en minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media aanwezig. ‘s Middags houdt Koningin Máxima een toespraak tijdens het online openingsprogramma van de internationale Global Money Week 2021. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Alle basisscholen in Nederland kunnen het openingsprogramma, dat onderdeel is van het dagelijkse Week van het geld journaal, online volgen. Koningin Máxima en beide ministers gaan tijdens de uitzending in gesprek met basisschoolleerlingen over verstandig omgaan met geld en ‘gouden geldtips’. Na de officiële openingshandeling volgt een programma voor professionals en voor de organisaties die zijn betrokken bij de Week van het geld. Hierbij wordt onder meer ingegaan op de verbreding van financiële educatie in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. 

Global Money Week

In het kader van de negende editie van de Global Money Week worden ook wereldwijd verschillende activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Take care of yourself, take care of your money’. De Global Money Week wil jeugd inspireren om meer te leren over geldzaken, levensonderhoud en ondernemerschap. Na de opening door Ángel Gurría, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), en de toespraak van Koningin Máxima volgt een paneldiscussie over het leren omgaan met geld door kinderen en jongeren in de huidige, moeilijke omstandigheden door de coronacrisis.

Wijzer in geldzaken

Koningin Máxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan het bevorderen van financiële fitheid in Nederland. Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Koningin Máxima vraagt ook aandacht voor financiële educatie en financiële gezondheid in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Door: Nationale Onderwijsgids