Máxima bezoekt pilotprojecten met sneltesten op basisschool

Koningin Máxima heeft vorige week woensdag een werkbezoek gebracht aan de Valentijnschool in Rotterdam-Delfshaven. Het bezoek stond in het teken van pilotprojecten rond de invoering van zelf- en sneltesten in het onderwijs ter bestrijding van het coronavirus. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Een sneltest biedt binnen enkele minuten inzicht of een persoon besmet is met het coronavirus en is hierdoor een effectief hulpmiddel bij het onder controle krijgen van de pandemie. VNO-NCW, MKB-Nederland en de overheid hebben het samenwerkingsverband Operatie Fastlane opgericht om met behulp van sneltesten werknemers die niet thuis en op 1,5 meter afstand kunnen werken een veilige werkomgeving te bieden. Tijdens de pilot voorziet Operatie Fastlane geselecteerde bedrijven en onderwijsinstellingen van snelteststraten waar werknemers structureel meerdere keren per week een sneltest aangeboden krijgen. Zo wordt besmetting vroegtijdig herkend, verspreiding voorkomen en uitval van personeel tegengegaan. De sneltesten worden alleen preventief, als medewerkers geen klachten hebben, ingezet en enkel anoniem en op vrijwillige basis.
 
De Valentijnschool is een van 22 basisscholen die deelneemt aan Operatie Fastlane. De school test het personeel twee keer per week met een sneltest, waarbij de uitslag een kwartier later volgt. Er wordt toegewerkt naar een zelftest die men thuis kan uitvoeren om collega’s niet in gevaar te brengen en de directie de kans te geven om vervanging te zoeken. 
 
Koningin Máxima bezocht de Valentijnschool waar Tom Middendorp, coördinator van Operatie Fastlane, toelichtte hoe de operatie is opgezet. Vertegenwoordigers uit het onderwijs vertelden over de uitdagingen en voorlopige successen van de pilot en over de verschillen in testbeleid bij de diverse onderwijsvormen. Koningin Máxima nam een kijkje bij het testen en sprak met personeel over hun ervaringen met de sneltest en het belang van de betrokkenheid van de ouders van de leerlingen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids