Koningin Máxima bij viering muziekonderwijs in noordelijke provincies

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft maandag 10 mei in Vesting Bourtange de viering van nieuwe en bestaande afspraken voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe bijgewoond. Naar aanleiding van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas presenteerden de provincies nieuwe initiatieven en het MuziekAkkoord Groningen-Oost om meer muziekonderwijs in het lesprogramma van de basisschool op te nemen. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens het muzikale programma in de historische Vesting Bourtange werd het MuziekAkkoord Groningen-Oost ondertekend, waarbij twintig partijen zijn betrokken. Ruim 8000 Groningse kinderen krijgen binnenkort structureel muziekles op school, door de samenwerking van onder meer Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG), Stichting Kunst en Cultuur en Cultuurhuis De Klinker. De ondertekening van MuziekAkkoord Groningen-Oost werd muzikaal omlijst door een optreden van accordeonist Gertie Bruin, samen met basisschoolkinderen. In 2017 ondertekende de stad Groningen al een akkoord.

Campagne

Méér Muziek in de Klas voert 50 dagen campagne, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Koningin Máxima, om aandacht te vragen voor meer muziekonderwijs op basisscholen. Koningin Máxima bezocht Bourtange om de resultaten in Groningen, Friesland en Drenthe  te bekijken. Op 16 mei wordt een muzikaal programma uitgezonden door AVRO/TROS met beelden van het bezoek en optredens van artiesten en schoolkinderen.

Méér Muziek in de Klas

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs levert een bijdrage aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale samenwerkingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.

Bij het bezoek zijn de geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

Door: Nationale Onderwijsgids