Normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

Het afgelopen decennium is het kennisniveau in de installatiebranche op het gebied van Elektrotechniek behoorlijk onder druk komen te staan. Met het verdwijnen van de avond HTS-elektrotechniek, het ontbreken van installatietechniek in het reguliere dagonderwijs, de trend in het aanbieden van onderwijs op meer generiek niveau en minder mogelijkheden tot bijscholing door druk op financiële marges in de installatiebranche, is het opdoen van vakinhoudelijke kennis er de laatste jaren fors bij ingeschoten. Daarom is er een cursus ontwikkeld. Dat meldt TVVL.

Nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van elektrotechniek volgen elkaar echter in ras tempo op. In gebouwen zijn steeds meer technische installaties nodig voor veiligheid, optimaal energiegebruik en comfort. Bovendien worden gebouwen vaker verbonden met hun omgeving om slim energie uit te wisselen.

Elektriciteit is de meest universeel bruikbare vorm van energie om uit te wisselen. En met zon, zee en wind is deze feitelijk onbeperkt beschikbaar. De toekomst is “All-Electric”. Het opslaan van elektriciteit is echter beperkt mogelijk. Dit is op te lossen met slimme netwerken die vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Hier komen harde elektrotechniek en slimme ICT-besturingstechnieken samen, waarbij de harde elektrotechniek de kern van het vakgebied is en blijft. Tel daarbij op de wijzigingen op het gebied van regel- en wetgeving, en het belang van kwalitatief hoogwaardige bijscholing buiten de dagscholen is duidelijk. Een installateur die up-to-date is, dient een direct belang van de opdrachtgever en voegt zo veel waarde toe.

TVVL ontwikkelde daarom in samenwerking met Stichting KIEN en OTIB de cursus Hogere Elektrotechniek. Een cursus op post-hbo-niveau die in 16 dagen opleidt naar Elektrotechnisch specialist voor gebouw- en bedrijfsinstallaties. De cursus start op 21 september.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids