Normal_14163274750011_1

(Novum) - Een 18-jarig Amerikaans meisje heeft dit jaar de Internationale Kindervredesprijs gewonnen. Neha Gupta helpt tienduizenden weeskinderen in India en de Verenigde Staten. De onderscheiding is in het leven geroepen door de organisatie Kidsrights. Het is de tiende keer dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt.

Gupta's stichting Empower Orphans heeft bijvoorbeeld vijf bibliotheken, vier computerlokalen, een wetenschapscentrum en een naaiatelier opgezet voor de kinderen. Ze heeft ruim een miljoen dollar ingezameld. "Neha is dan ook het bewijs dat kinderen veranderingen in gang kunnen zetten door zelf in actie te komen", aldus de jury.

De Kindervredesprijs is bestemd voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen. Gupta kreeg de prijs uit handen van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Koning Willem-Alexander zat in de zaal.

Er waren nog twee andere kinderen genomineerd. De 17-jarige Aleksej zet zich in voor homojongeren in Rusland, de 13-jarige Andrew uit Ghana zamelt geld in voor Afrikaanse kinderen die zijn getroffen door hongersnood.

De prijs ging vorig jaar naar het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij was door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Dit jaar kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.