Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag, waaronder: het leenstelsel degradeert steeds verder, KidsRights wil verplichte inenting tegen mazelen, en de vierdaagse schoolweek zorgt voor minder prikkels en meer vooruitgang. 

Maandag: GroenLinks geeft nu ook toe dat leenstelsel niet goed werkt

Het leenstelsel begint steeds meer scheurtjes te vertonen. Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt inmiddels dat het leenstelsel niet zo heeft uitgepakt als de bedoeling was. "Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten niet waarmaakt. Het is duidelijk dat er problemen zijn met de doorstroming, leenangst en toename van stress. Het is duidelijk dat dit stelsel niet goed werkt.''
 

Dinsdag: KidsRights wil verplichte inenting tegen mazelen

Inenting tegen mazelen moet verplicht worden, vindt KidsRights. Volgens de internationale kinderrechtenorganisatie is het de enige manier om iets te doen aan de te lage vaccinatiegraad. “Het kan niet zo zijn dat niet-ingeënte kinderen anderen in gevaar brengen. Vooral baby’s lopen risico'', aldus voorzitter Marc Dullaert. Al vier jaar op rij presteert Nederland onder de grens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt.
 

Woensdag: Commissie van Rijn ziet te weinig transparantie, samenwerking en toegankelijkheid

In de afgelopen maanden boog de commissie Van Rijn zich over een herziening van de bekostiging van het hoger onderwijs en onderzoek. De commissie presenteerde enkele urgente knelpunten: het ontbreekt aan transparantie, er is te veel concurrentie en te weinig samenwerking en de toegankelijkheid komt door de huidige bekostiging in het geding.
 

Donderdag: Verleg piekmoment in mei en spreid examens meer binnen het jaar

Er gaan steeds meer stemmen op om de eindexamens meer te spreiden binnen een jaar. Op die manier ligt het piekmoment niet meer alleen in mei en wordt de druk voor leerlingen en docenten verlaagd, vindt de VO-raad. Het CvTE onderschrijft dit. Wel komt er op praktisch en organisatorisch gebied veel kijken bij zo’n verandering. De plannen hiervoor zijn dan ook nog niet concreet.
 

Vrijdag: meer rust en vooruitgang en minder prikkels en werkdruk door vierdaagse schoolweek

Sinds SBO De Wissel in Hoorn een vierdaagse schoolweek heeft ingevoerd, ervaren de leerlingen meer rust en minder prikkels. Directeur Mark Leek is tevreden: “We zien bij een aantal kinderen bijzondere vooruitgang.” En ook de werkdruk onder leraren is fors afgenomen door de vrije woensdag. ”Ze zeggen: ik heb mijn vak weer terug.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids