Uitstel schoolkeuze moet einde maken aan kansenongelijkheid

Minister Dennis Wiersma zou willen dat de schoolkeuze van een kind later plaatsvindt dan nu.  Op die manier wil hij alle leerlingen maximaal de kans geven om het beste uit zichzelf te halen. Dat meldt het AD. 

Op dit moment maken kinderen in groep 8 een eindtoets. Deze toets bepaalt, samen met het schooladvies, of een kind naar het vmbo, de havo of het vwo kan gaan. Experts zeggen dat deze vroege selectie kan leiden tot ongelijke onderwijskansen. Ook is het steeds lastiger geworden om op de juiste plek te komen door op latere leeftijd alsnog van onderwijsniveau te switchen of door opleidingen te stapelen. 

Driejarige brugperiode 

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar al om het selectiemoment uit te stellen tot na een driejarige brugperiode. Dat zou dan betekenen dat het schooladvies en de toets aan het einde van de basisschool komen te vervallen. In de brugklasperiode is dan ook geen sprake meer van vmbo, havo of vwo.

Doorstroomtoets 

Er is sowieso al besloten dat de eindtoets veranderd in een doorstroomtoets. Leerlingen uit groep acht van de basisschool maken deze doorstroomtoets in februari vanaf schooljaar 2023-2024. Eind maart moeten de leerlingen zich dan aanmelden voor een middelbare school. Op deze manier maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school naar voorkeur en op het best passende niveau. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk