Normal_rss_entry-181963

Het honderdjarig bestaan van Save the Children is geen reden tot feest. Dat zegt prinses Viktória de Bourbon de Parme, beschermvrouw van de Nederlandse tak van de internationale kinderrechtenorganisatie. Save the Children houdt donderdag voor het jubileum een symposium in het Vredespaleis in Den Haag. Tegelijk met het symposium wordt in Den Haag door basisschoolleerlingen een optocht gehouden naar het Vredespaleis.

"Het is droevig dat honderd jaar na de oprichting Save the Children nog steeds nodig is. Dat in de hele wereld miljoenen kinderen worden bedreigd. Alleen in conflictgebieden zijn dat er al 420 miljoen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden", aldus de prinses, echtgenote van prins Jaime. Naast prinses Viktória spreken onder meer VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet en Fatou Bensouda, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof.

Dat er meer kinderen slachtoffer zijn, komt onder meer omdat oorlogen langer duren en er meer wordt gevochten in dichtbevolkte gebieden. Veel slachtoffers zijn er in landen als Afghanistan, Syrië, Jemen, Zuid-Sudan en Irak.

Optocht naar Vredespaleis

In haar openingstoespraak gaf Viktória aan waarom urgent actie nodig is. "Er zijn meer kinderen met onvoorstelbare mentale en fysieke trauma's, meer kinderen met honger, meer kinderen zijn slachtoffer van vermijdbare ziekten, meer kinderen gaan niet naar school, meer kinderen lopen het risico op seksueel geweld en rekrutering door gewapende groepen, en meer kinderen zitten ingesloten aan de frontlinie zonder toegang tot humanitaire hulp."

Om de positie van kinderen in conflictgebieden te verbeteren en te beschermen, moeten in elk geval drie stappen worden genomen, aldus de prinses. Scholen en ziekenhuizen mogen geen doelwit zijn, er moet berechting komen van degenen die regels voor de bescherming van kinderen overtreden, en er moet praktische hulp worden geboden, zoals psychologische hulp voor kinderen met een trauma.

Tegelijk met het symposium wordt in Den Haag een optocht gehouden naar het Vredespaleis. Leerlingen van basisscholen willen zo aandacht vragen voor leeftijdsgenoten in conflictgebieden. Ze bieden de prinses een petitie aan met de oproep internationaal recht voor kinderen wereldwijd na te leven. Zulke optochten vinden ook elders in de wereld plaats.

Door: ANP