Prof. dr. Hans van Balkom neemt afscheid als leerstoelhouder aan de RU

In 2010 maakte de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met Kentalis en Stichting Milo, de benoeming bekend van Hans van Balkom tot bijzonder hoogleraar ondersteunde communicatie voor mensen met meervoudige handicaps. Het was voor het eerst dat een leerstoel werd gewijd aan dit toen nog onbekende onderzoeksterrein. Het is ook nu nog de enige leerstoel in de wereld op het gebied van ondersteunde communicatie. Nu, twaalf jaar later, neemt de Prof. dr. Hans van Balkom afscheid als leerstoelhouder. Op 2 juni om 15.00 uur start de academische plechtigheid aan de RU. Hans spreekt dan zijn afscheidsrede uit: "Olifantenpaadjes wijzen de weg naar ondersteund communiceren. Het benutten van natuurlijke compensatie in brein en gedrag". Dat meldt Stichting Milo.

Prof. dr. Van Balkom blijft werkzaam bij Stichting Milo en hij blijft als emeritus-hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit. Want zoals Hans zegt: "ondersteunde communicatie kan nog voor zoveel mensen die niet of nauwelijks (meer) kunnen praten een helpende hand bieden .... Daarom kan en zal ik niet stoppen om daar een bijdrage aan te leveren. Ook kan en zal ik niet nalaten om 'het woord' te verkondigen - in welke uitingsvorm dan ook - over de ongekende kansen en mogelijkheden van ondersteunde communicatie in het verbeteren van de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven voor velen die daarvan (nog) onwetend zijn."

Livestream 

De afscheidsrede is te volgen via livestream: www.ru.nl/aula/livestream. Het is helaas niet meer mogelijk om aan te melden voor het live bijwonen van de afscheidsrede.

Symposium 

Voorafgaand aan de afscheidsrede organiseert Stichting Milo het symposium 'Terugblik op tien jaar leerstoel ondersteunde communicatie voor mensen met meervoudige handicaps'. Het programma van het symposium bestaat uit presentaties van zes promovendi die hun promotieonderzoek in deze 11 jaar hebben afgerond of zijn gestart. Het symposium vindt plaats in het Spinozagebouw van de Radboud Universiteit, Nijmegen. De inschrijvingen voor het live bijwonen van het symposium zijn gesloten. Hiervoor kan helaas niet meer worden aangemeld.

Door: Nationale Onderwijsgids