Normal_school_groep_kinderen

Het kabinet wil meer aandacht voor burgerschapsvorming in het onderwijs. Ook basisscholen kunnen hierin hun steentje bijdragen. Via een nieuwe methodiek doen basisschoolleerlingen mee aan een maatschappelijke stage. Dit meldt Verus.

Burgerschap kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Het is niet alleen aandacht schenken aan het Wilhelmus of een excursie plannen naar het Rijskmuseum. Het is ook: omzien naar elkaar. De Hogeschool Viaa, Verus en Stichting Present hebben daarom voor basisscholen een nieuwe methode ontwikkeld: ‘Onze school is Present’. Hiermee zetten leerlingen uit het primair onderwijs zich actief in, in de buurt van de school. Stichting Present Nederland wil mensen met elkaar verbinden in de eigen buurt. Zo wordt iemand die graag wandelt gekoppeld aan een verpleeghuis om ouderen in een rolstoel mee uit wandelen te nemen.
 
Met het nieuwe lesmateriaal willen de organisaties dit omzien naar elkaar blijvend stimuleren. De kinderen leren hierin wat hun talenten zijn en wat ze kunnen doen. Ook leren ze meer over de realiteit van de maatschappij buiten hun eigen wereld. Nadien is er tijd voor reflectie. De methode is geschikt voor de klassen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 en kan daarom gedurende de hele basisschoolperiode gebruikt worden.
 
Aan de pilot voor de methodiek deden tien scholen mee. Zij vonden de methode prettig in gebruik en bijna alle leerkrachten willen hier mee verder. Op het symposium Onze School is Present op 29 november worden de resultaten van de pilot belicht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids