Veertien topbestuurders in het onderwijs verdienden in 2014 meer dan een minister. Het meeste geld ging naar Marten Roorda, topman van Cito. Hij verdiende 229.792 euro. Dat blijkt uit een analyse van de Algemene onderwijsbond (AOb), meldt het Algemeen Dagblad.
De onderwijsorganisaties overtreden geen regels. Volgens de Wet Normering Topinkomens mochten deze bestuurders maximaal 230.474 euro verdienen. Dit jaar is die grens naar beneden bijgesteld, 178.000 euro.
De voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, Anne Flierman, staat op een tweede plek met 227.000 euro in 2014. Ook topbestuurders van onder meer de Vereniging van Hogeschool (177.121) en PO-Raad (184.071) verdienen meer dan een minister.
De AOb vindt de salarissen te hoog. “Voor mensen die bij dit soort organisaties werken, moet een ministersloon genoeg zijn,'' zegt woordvoerder Lisa Westerveld. Zij wijst erop dat de organisaties op subsidies draaien. “Dit is gewoon onderwijsgeld. De mensen die voor de klas staan, krijgen er al jaren niets bij. Terwijl de leraren ook een grote verantwoordelijkheid hebben, net zo goed als de bestuurders van deze organisaties.''
© Nationale Onderwijsgids
Deze topbestuurders staan ook aan het hoofd van een ROC. Als ze dan besluiten dat de leraren niet verzekerd hoeven te zijn tegen schoolterreur naar docenten zit het helemaal fout. Ik ben als docent door een leerling met een luchtdruk pistool beschoten in het lokaal bij ROC A12 in EDE. Dan geldt : Doofpotcultuur. Mijn inkomens schade is groot, ze stoppen het geld liever in eigen zak.