Normal_happy-diverse-male-teacher-and-children-with-ecolo-2023-07-26-07-00-39-utc

Door het wetsvoorstel 'Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs' worden kinderen die nieuw zijn in Nederland ongelijk behandeld. Het is bovendien een inbreuk op hun recht op onderwijs en het recht op non-discriminatie, meldt de Kinderombudsman.

Want ieder kind, ongeacht herkomst of verblijfsduur in Nederland, heeft evenveel recht op toegang tot goed onderwijs.

Tijdelijke oplossing

In een tijdelijke nieuwkomersvoorziening krijgen kinderen nog wel les, maar dit is niet van dezelfde kwaliteit en ook niet hetzelfde aantal uren. Natuurlijk is het beter dan niets. Maar het moet wel echt tijdelijk zijn. Op de lange termijn heeft dit namelijk ernstige gevolgen voor kinderen, want zij komen hierdoor verder op achterstand te staan. Terwijl het onderwijs juíst voor deze kinderen vaak het enige positieve is in hun leven en het enige dat hen perspectief geeft.‌

Schade beperken

De Kinderombudsman doet een aantal oproepen aan de demissionaire minister. Onder andere om beter uit te leggen waarom volgens hem de inbreuk op kinderrechten in dit geval gerechtvaardigd is en of er ook andere alternatieve zijn overwogen die kinderrechten niet of minder schaden. Ook vraagt de Kinderombudsman om de maximale termijn van twee jaar dat een kind naar een nieuwkomersvoorziening mag, in te korten tot een half jaar. Dit om het inbreuk op hun rechten en de mogelijke schade zo veel mogelijk te beperken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids