Minister Dijkgraaf wil meestertitel in het mbo

Minister Dijkgraaf pleit voor een meestertitel in het mbo. Studenten die een mbo-opleiding volgen moeten hier, net zoals hbo- en wo-studenten, ook recht op hebben. Die suggestie doet Robbert Dijkgraaf tijdens de opening van het academisch studiejaar in Enschede, meldt MBO today.

De demissionair onderwijsminister pleit hiermee voor verdere emancipatie van het beroepsonderwijs. Mbo studenten en worden stelselmatig ondergewaardeerd en Dijkgraaf hoopt met een dergelijke bepleiting hier verandering in te brengen. En die komt er ook. Een voorbeeld dat Dijkgraaf noemt is de deelname van mbo-studneten aan de introductieweken en het openstellen van de Onderwijspremie voor mbo-docenten. Toch stelt de minister dat er nog een weg te gaan is: er wordt nog te vaak gedacht in kaders van hoger en lager onderwijs.

Waardering van het mbo

Er is nog veel te doen als het aan Dijkgraaf ligt. Zo wil hij een einde maken aan de verdeling tussen mbo en hbo- en wo-onderwijs. Het lijkt voor hem voor de hand liggend dat ook mbo-studenten zich verder kunnen ontwikkelen op hun eigen school.

Het is volgens Dijkgraaf belangrijk dat vakmensen die net hun mbo-diploma hebben gehaald de mogelijkheid krijgen om zich op hun eigen school verder te bekwamen. Hij kijkt hiervoor naar Noorwegen. Daar wil de overheid het theoretisch en praktisch onderwijs gelijk trekken. Hoe ziet Dijkgraaf dat voor zich? Hij wil dat afgestudeerden de mogelijkheid krijgen om zich op school verder te kunnen ontplooien totdat zij een meestertitel hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids