Normal_small-boy-and-father-wearing-protective-face-masks-2023-01-31-20-00-28-utc

De komende maanden kunnen duizenden Amsterdam basisschoolkinderen gratis reizen in het openbaar vervoer. Hun ouders hebben namelijk deelgenomen aan een actie waarbij kinderen voor niks op de bus stappen. De gemeente heeft momenteel al 9000 aanvragen goedgekeurd. “We hopen op nog veel meer aanmeldingen.” Dit meldt het Parool.

 

Met de actie kunnen kinderen vanaf dit weekend tot eind november gratis reizen met de bussen, trams en metro’s van vervoerder GVB. Wel moet het kind tussen de 4 en 11 jaar oud zijn, in gemeente Amsterdam wonen, een eigen ov-chipkaart hebben en meereizen met een volwassene.

60.000 Amsterdamse kinderen vallen in deze doelgroep. “We hopen dus dat er nog veel meer aanmeldingen komen,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “We zijn met flyers via de stadsdelen, buurtteams en andere lokale netwerken bezig om meer mensen te wijzen op deze mogelijkheid, want we willen zoveel mogelijk gezinnen de kans geven hier de komende maanden gebruik van te maken.”

Groot budget

Vorig jaar had de gemeenteraad 1 miljoen euro opzij gezet, zodat kinderen op zaterdag gratis konden reizen. Het bleek echter dat er flink wat dagen toegevoegd konden worden. Vervoerswethouder Melanie van der Horst zegt dat veel gezinnen niet de mogelijkheid hebben om te reizen buiten hun eigen buurt en door de stad. “Ik hoop dat deze actie hen een mooie zomervakantie bezorgt en de kans geeft hun horizon te verbreden,” zei Van der Horst.

Vervoerregio Amsterdam had eerder al ruim 730.000 gratis ov-kaartjes beschikbaar gemaakt voor mensen met een lager inkomen. Vanaf april kon deze groep, Amsterdammers die tot 130 procent van het minimuminkomen verdienen, het kaartje aanvragen. Echter bleek dat tientallen van deze kaartjes doorverkocht werden via Marktplaats.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch