Luizencapes kunnen de verspreiding van hoofdluis op school helpen voorkomen

Onlangs startte de RIVM een landelijke registratie van uitbraken van hoofdluis. Het onderzoeksinstituut hoopt door een inventarisatie van de problematiek effectiever te werk te kunnen gaan bij het bestrijden van hoofdluis. Daarom heeft het instituut nu besloten dat niet alleen ouders maar ook onderwijsinstellingen melding kunnen maken van gevallen van hoofdluis. Dit meldt de Telegraaf.

Na de start van de registratie 'Luis thuis?' kreeg het RIVM van veel scholen het verzoek om ook mee te mogen doen aan de meldingsactie. De RIVM gaat in op dat verzoek omdat het “algemeen bekend is dat scholen, en vooral basisscholen, vaak de besmettingsbron zijn”, aldus deskundige Desirée Beaujean van het RIVM. Scholen kunnen voortaan aan het RIVM doorgeven hoeveel leerlingen zij hebben gecontroleerd op hoofdluis en bij hoeveel kinderen zij de parasiet hebben aangetroffen. Scholen kunnen dit doen via het meldingsformulier 'Luis op school?' op www.rivm.nl.

Inmiddels hebben zo'n 1700 ouders een melding gedaan van hoofdluis bij hun kind. Tot dusver komt naar voren dat met name kinderen tussen de acht en twaalf jaar last hebben van hoofdluis. Ook lijken meisjes meer kans te hebben op luis dan jongens. Volgens Beaujean komt dit waarschijnlijk omdat meisjes vaker lang haar hebben dan jongens want het lijkt erop dat bij lang haar de kans op hoofdluis groter is. “Van de meisjes met lang haar heeft 15 procent hoofdluis. Voor halflang haar geldt dat 9 procent van de meisjes hoofdluis heeft. Slechts 4 procent van de meisjes met kort haar heeft hoofdluis”.

Het uitroeien van hoofdluis is een hardnekkig probleem. De beestjes raken op den duur resistent voor middeltjes die in de winkel te koop zijn. Volgens het RIVM zijn de luizen dan ook het beste te bestrijden door twee weken lang het haar elke dag te kammen met een speciale luizenkam in combinatie met het gebruik van een speciale shampoo.

© Nationale Onderwijsgids