Voorlopige cijfers RIVM: minder prikken gezet bij baby's na coronapandemie

Kinderen worden sinds corona minder snel ingeënt tegen infectieziekten als polio, kinkhoest, de bof of mazelen. Vooral baby’s lijken minder vaak een prik te krijgen. Hoe groot de daling precies is kan het RIVM niet zeggen. Vaccinaties worden namelijk sinds vorig jaar anders geregistreerd. Dat meldt Skipr. 

Het is nog altijd zo dat verreweg de meeste kinderen in Nederland een BMR- en DKTP-prik krijgen. Zo’n negen op de tien kinderen. Omdat er sinds vorig jaar expliciet toestemming moet worden gevraagd om de vaccinatie te registreren, heeft het RIVM nu geen exacte cijfers. Prikken waarbij er geen toestemming is gegeven voor registratie worden niet meegeteld in de officiële cijfers. Dat maakt vergelijken dus lastig. Het RIVM weet wel hoeveel en welke prikken er in totaal zijn gezet, maar niet bij wie.

Lager dan voorheen 

Op basis van de beschikbare data zegt het RIVM dat de deelname aan het rijksvaccinatieprogramma iets lager lijkt te liggen. Het RIVM kan over de groep baby’s wel met zekerheid zeggen dat de deelname echt lager is dan voorheen

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk