Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Leegstaande basisscholen zullen jaarlijks tot een verlies leiden van bijna 19 miljoen euro. Dat zeggen professionals in de huisvesting en het vastgoed die zich verenigd hebben in het platform Bouwstenen voor Sociaal. Als er niet snel nieuwe bestemmingen voor de leegstaande gebouwen worden gevonden, zal veel geld aan onderhoud verloren gaan, waarschuwen de deskundigen. Dit meldt Metronieuws.

In de komende acht jaar zal het aantal leerlingen dat naar de basisschool gaat naar verwachting dalen met 160.000 kinderen. Ook gebeurt het steeds vaker dat in één gebouw meerdere faciliteiten worden ondergebracht, waaronder een school. Hierdoor zal een oppervlakte van ongeveer 100 voetbalvelden niet meer nodig zijn. In de huidige beleidsplannen ontbreken nieuwe bestemmingen voor de panden die (deels) leeg komen te staan.

De budgetten van scholen en gemeenten zijn niet berekend op leegstand, zegt het platform. “Iedereen, ook het werkveld zelf, wil dat dit geld goed besteed wordt”, zegt Ingrid de Moel, directeur van Bouwstenen voor Sociaal. “Liever dit geld in onderwijs stoppen dan kwijt zijn aan leegstand. Voor die 19 miljoen euro voor leegstand kun je ook een paar honderd extra docenten aantrekken.”

Het platform dringt erop aan dat scholen, gemeenten en de rijksoverheid aan de slag gaan om verdere leegstand te voorkomen. Dat betekent slopen, verkopen of een andere bestemming vinden. De Vereniging van Gemeenten erkent de problemen van de leegstand maar heeft zelf geen exacte cijfers: “We zijn er als gemeenten mee bezig maar het gaat om een veel groter probleem dan basisscholen alleen. Het gaat ook om lege winkels en kantoorpanden. In totaal gaat het om een gigantisch oppervlak”, aldus een woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids