Rembrandt van Rijnschool moet deuren sluiten vanwege leerlingenaantal

De Rembrandt van Rijnschool in Woerden heeft te weinig leerlingen om de deuren open te kunnen houden. Ook zijn er niet genoeg docenten te vinden. Het dalende leerlingenaantal is al 15 jaar geleden ingezet, maar de afgelopen jaren versnelde dat. Daarom vindt Stichting Klasse, waar de basisschool onder valt, het niet meer verantwoord op de school open te houden. Leerlingen uit groepen 1 en 3 zijn afgelopen zomer al uitgestroomd, maar nu moet ook de reguliere groep sluiten. Waarschijnlijk gebeurt dat per 1 februari of 1 maart 2024 al. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In september begon de Rembrandt van Rijnschool nog met drie groepen, waarvan één reguliere klas met kinderen uit de groepen 4 tot en met 8. Een klas van in totaal twintig leerlingen. De andere twee klassen bestaan uit nieuwkomers, waarin gemiddeld dertig kinderen zitten. Ook de reguliere groep zou nu al moeten stoppen, omdat er niet genoeg gekwalificeerd personeel is om aan alle leerlingen les te geven. Sommige ouders nemen zelf al het initiatief en vinden een andere school voor hun kind. De reguliere groep gaat, zoals het er nu op lijkt, op 1 februari of 1 maart 2024 dicht.

Voor de nieuwkomersklassen, scholieren van groep 8 en leerlingen op het speciaal basisonderwijs, zijn er huidig schooljaar geen veranderingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky