Normal_camera-1598620_960_720

Op het MBO College Noord van het ROC Amsterdam presenteerden 130 studenten hun zelfgemaakte videoreportages tijdens het Grote MBO Provinciale Staten van Noord-Holland debat. Hiervoor interviewden zij politici en andere jongeren over de provincie. Dit meldt provincie Noord-Holland.

In de zaal zaten onder andere vertegenwoordigers vanuit de MBO raad, (Kandidaat-)Statenleden, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, docenten en medewerkers van Stichting F6. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk reikte de prijs voor de beste video uit.

In totaal maakten de eerstejaars studenten Media en Vormgeving van het ROC Amsterdam en leerlingen van het VMBO Clusius College in Castricum zo’n 30 video’s over uiteenlopende onderwerpen. Tijdens de bijeenkomst werden een aantal daarvan bekeken. “Het is niet makkelijk om een onderwerp dat best ver van je af staat te verbeelden in een korte videoreportage. Ik ben trots dat jullie daarin geslaagd zijn”, sprak Van Dijk de jongeren toe.

Beste video

De reportage over de rietplantage kreeg de aanmoedigingsprijs voor beste video. In de reportage interviewt Anouk boswachter Chris Rost die in de veenweidegebieden werkt. “Ik ben dus boswachter zonder bos”, grapt Chris in de video. De groep leerlingen die hieraan werkte wonnen backstagekaarten voor Bevrijdingspop in Haarlem. De jury bewonderde de inzet van de winnaars tijdens de lessen, de toegepaste cameratechnieken zoals het achteruitlopen tijdens het interview en het stellen van goede interviewvragen.
De video’s van de studenten verschijnen later in fases op het YouTube-kanaal Channel 6 News, het jongerenmediakanaal van Stichting F6.

Doet mijn stem ertoe?

Tussen de vertoning van de videoreportages door barstte verschillende debatten los. Doet hun stem ertoe? Politici gingen daarover in gesprek met de jongeren en docenten. Met rode en groene kaarten gaven de leerlingen aan of ze het met de stellingen eens waren.

Politieke bewustmaking

De provincie Noord-Holland organiseerde samen met Stichting F6 en het ROC Amsterdam het Grote MBO Provinciale Staten van Noord-Holland debat. Stichting F6 maakt jongeren bewuster van politiek, democratie en burgerschap. Andersom brengt Stichting F6 politici op de hoogte over hoe jongeren over de politiek denken. Door het hele land door organiseert de stichting projecten met dans, theater, fotografie en video.

Door: Nationale Onderwijsgids