Universiteit Twente helpt mee met onderzoek naar kernenergie in Overijssel

Overijssel gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden voor kernenergie in de provincie. Bij dit onderzoek krijgt ze hulp van netbeheerder Enexis, de Universiteit Twente en Urenco. De provincie geeft aan dat de partijen hebben toegezegd mee te doen aan de proef. De werkgroep is opgezet door de Provinciale Staten, aldus RTV Oost.

Er wordt onderzocht hoe Overijssel een ‘voortrekkersrol’ kan innemen in het gebruik van kernenergie. In november vorig jaar nam een meerderheid van de Provinciale Staten een motie aan die hierop inspeelde. Het provinciale bestuur geeft aan dat de werkgroep vorm begint te krijgen, maar ze zijn nog steeds op zoek naar meer (logische) partners. 

SMR’s

Veel partijen in de Staten zien het gebruik van kleine kernreactoren met een standaardontwerp (SMR's) wel zitten. De ontwikkeling van deze SMR’s zit wereldwijd nog in de beginfase. De kleine kernreactoren worden door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gezien als de energiebron van de toekomst. Mede vanwege deze visie is er 65 miljoen euro gereserveerd voor het project. Behalve Overijssel, zijn er meerdere provincies die aanhaken bij dit project. De verwachting is dat de eerste SMR’s in 2040 geplaatst kunnen worden, aldus het ministerie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema