Normal_rss_entry-140938

Buschauffeurs in het streekvervoer en werknemers op enkele regionale treinverbindingen leggen donderdag voor de tweede opeenvolgende dag hun werk neer. In het hele land rijden geen of een stuk minder streekbussen. De onderwijsraden waarschuwen dat de staking geen legitieme reden is voor leerlingen om lessen te missen. Dit melden ANP en het Noord-Hollands Dagblad.

De vakbonden eisen meer loon en pauzes dan de werkgevers willen bieden. De werkgevers zijn verontwaardigd over de staking, omdat die werd afgekondigd terwijl bemiddelaars nog in gesprek waren over de vastgelopen cao-onderhandelingen. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is veel minder te merken van de staking, aangezien de vervoersbedrijven daar eigen cao's hebben. Maar in andere delen van Nederland kunnen leerlingen wel last hebben van de staking. 

Volgens sectorraden VO-raad en MBO Raad geldt de staking niet als een vorm van overmacht, omdat deze ruim van tevoren is bekendgemaakt. Scholieren worden daarom gewoon op tijd op school verwacht. Er zijn tal van andere mogelijkheden om naar school te gaan en er is van tevoren uitgebreid gecommuniceerd over de staking met leerlingen, volgens een woordvoerster van de MBO Raad. Het is niet bekend hoe veel leerlingen woensdag zijn thuisgebleven vanwege de staking.

Vakbond CNV heeft aangekondigd dat de staking sowieso drie dagen duurt, dus tot en met vrijdag. FNV heeft het over een staking voor onbepaalde tijd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids