Normal_bibliotheek__lezen__taal__boeken

Voor de zevende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, de leescampagne voor vmbo, PrO en mbo. Drie BN’ers trappen De Weddenschap feestelijk af op maandag 30 oktober, dinsdag 31 en woensdag 1 november. Samen met (v)mbo-klassen in Zwolle, Den Haag en Schiedam zetten zij hun handtekening onder het Weddenschapscontract. Hiermee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om het einddoel te halen. Dit meldt Stichting Lezen.

Behalve de rol van uitdager nemen de BN’ers de rol op zich van leescoach. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken. Dit jaar zijn de leescoaches LAKSHMI, Iris van Lunenburg en Lennart Timmerman. LAKSHMI  trapt af op het mbo bij CIBAP, vakschool voor verbeelding in Zwolle. Iris van Lunenburg doet dat met leerlingen van Praktijkschool De Einder in bibliotheek Transvaal in Den Haag. Lennart Timmerman gaat op bezoek bij vmboleerlingen van het Lentizcollege in Schiedam.
 
De Weddenschap gaat voor de zevende keer van start. Een groeiend aantal leerlingen doet mee. Afgelopen jaar waren dat er 5000. De Weddenschap is een laagdrempelige campagne waarbij leerlingen alle boeken mogen lezen die ze willen, mits in de Nederlandse taal en passend bij de leeftijd.
 
Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid krijgt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. Op De Weddenschap zijn leestips te vinden en lessuggesties. Leraren en bibliothecarissen kunnen hun ervaringen delen op het forum.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids