Normal_studeren_boeken_studieboeken

Acht mbo-scholen in het noorden van het land hebben de handen ineen geslagen om de studiekeuze voor alle jongeren financieel mogelijk te maken. Het doel daarvan is dat jongeren in het vervolg de studie kiezen die ze echt graag willen doen, zonder daarbij over de hoge kosten na te hoeven denken. Dat meldt Verus. 

Deze tegemoetkoming werd vorig jaar door het ministerie van Onderwijs beschikbaar gesteld. Het Friesland College, ROC Friese Poort, Nordwin College, Drenthe College, Menso Alting, Noorderpoort, Terra en Alfa-college gaan de samenwerking met elkaar aan, zodat de vergoeding voor alle scholen gelijk verdeeld wordt en dit geen gevolgen heeft voor welke studie studenten kiezen.

Vragen om financiële hulp voor ene studie komt niet vaak voor. Als gevolg kiezen scholieren dan maar een studie die minder geld kost. De studenten die wel voor zichzelf durven op te komen, maken over het algemeen vrij vaak kans op een bijdrage.

Om meer studenten de studie te laten kiezen die ze echt willen volgen, gaan scholen voortaan op open dagen en via hun website al informatie geven over een eventuele financiële tegemoetkoming. De noordelijke mbo-scholen vinden het namelijk zeer belangrijk dat studenten hun hart volgen en dat een studie niet wordt gekozen omdat het de enige mogelijke is. Alle gevallen van studenten die in geldnood zitten, worden beoordeeld. Bij inkomens lager dan 120 procent van de bijstandsnorm wordt een vergoeding over het algemeen altijd gegeven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids