Normal_koe

Bionext, de ketenorganisatie van de biologische landbouw, pleit voor een grootscheepse integratie van biologische landbouw in bestaande groene opleidingen. Ze wil hiermee voorkomen dat in de toekomst een gat ontstaat tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het fors toenemende aantal biologische bedrijven en producten vraagt om meer instroom van nieuwe deskundige krachten, maar het onderwijs is hierop nog niet ingespeeld. Dit meldt Boerderij.nl.

“In veel opleidingen blijkt de ruimte voor biologisch nog heel beperkt. Er wordt weinig aandacht aan besteed, of de informatie is niet onbevooroordeeld. Dat maakt het voor studenten lastig om kansen te zien die biologisch biedt.” Dit baseert Bionext op gesprekken met docenten en ondernemers. De brancheorganisatie wil niet meer aparte opleidingen creëren, maar wil de biologische landbouw integreren in de bestaande opleidingen, zodat elke leerling hierin les krijgt. Verdieping hierin moet mogelijk worden door het aanbieden van modules die ook aansluiten bij de nieuwe onderwijsopzet in het mbo of minoren in het hbo. 
 
Om deze veranderingen te bewerkstelligen heeft Bionext het netwerk Onderwijs voor biologisch opgericht waarin ze met docenten en bestuurders wil bewerkstelligen dat er in het groene onderwijs meer aandacht komt voor de biologische landbouw. Integratie van de biologische landbouw in het reguliere onderwijs leidt tot kennisuitwisseling die beide sectoren verrijkt, zeker nu duurzaamheid in de gangbare landbouw en daarmee ook in het onderwijs een belangrijk thema aan het worden is.
 
Biotext pleit voor een integratie van biologische landbouw in de bestaande opleidingen. Groene hbo-school Van Hall Larenstein daarentegen is bezig met een Ad-opleiding Biologische melkveehouderij dat komend jaar van start moet gaan. Het is de opmaat tot een bacheloropleiding Biologische landbouw in Leeuwarden. Met de vierjarige opleiding zoekt de hbo-instelling ook de verbreding voor de hele biologische landbouw.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids