Normal_cropped-image-of-farmer-feeding-cow-with-hay-in-st-2022-12-16-15-18-13-utc

Het Aeres ziet het aantal nieuwe studenten die zich inschrijven bij de mbo-opleiding veehouderij steeds meer toenemen. Dit is het tweede achtereenvolgende studiejaar waarbij een groei aan de opleiding is geconstateerd. Dit meldt Boerderij.

Aeres vindt de groei opvallend, aangezien “landbouw en veehouderij liggen door de stikstofproblematiek onder een vergrootglas.” Daarnaast was de gedachte dat het aantal studenten zou afnemen vanwege demografische ontwikkelingen. Toch lijkt het tegendeel het geval.

Biologische landbouw

Teamleider Liesbeth Andreae bij Aeres vertelt dat de veehouderij in Friesland van oorsprong een grote sector is. Dit jaar schuiven honderd nieuwe studenten aan bij de sector. In vergelijking met vorig jaar is er een groei van tien procent. Met het studiejaar 2021-2022 is dit zelfs een groei van vijftien procent.
 
Terwijl er studenten zijn die de opleiding volgen om het bedrijf over te nemen van de familie, vertelt Andrea dat er ook studenten afstromen naar aanverwante beroepsgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld loonwerkers, medewerkers op een melkveebedrijf, veevoer adviseurs of grond onderzoekers. Ook constateert de school een groeiende belangstelling voor biologische landbouw.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch