Normal_researchers-developing-vegetable-varieties-at-gree-2023-02-23-22-30-59-utc

Op donderdag 12 oktober is tijdens het jaarcongres van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht de Avans Impact Award voor Veiligheid & Veerkracht uitgereikt. Deze award gaat naar een werkveldpartner en studenten die door innovatie en samenwerking een positieve bijdrage leveren aan een veilige en veerkrachtige samenleving. Dit meldt  Avans. 

Het winnende studentenproject zet zich met de Farmbot in voor een nieuwe, veerkrachtige vorm van voedselvoorziening. In de categorie werkveldpartner won Wijnroemer Relief Goods de award voor een innovatieve oplossing voor het hergebruik van noodhulptenten in ramp- en vluchtelingensituaties.

Innovatie vieren

De Avans Impact Award beleefde dit jaar haar eerste editie. De prijs is in het leven geroepen om buitengewone bijdragen te vieren van zowel studenten als werkveldpartners van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht, een initiatief van Avans Hogeschool.
 
Tijdens het jaarcongres maakte Rosa Jansen, juryvoorzitter van de Avans Impact Award en voorzitter van de Raad van Bestuur van Slachtofferhulp de winnaars bekend die op bijzondere en innovatieve wijze hebben samengewerkt met onderwijs, onderzoek en werkveld en impact maakten op veiligheid en/of veerkracht. De jury was vooral onder de indruk van de unieke combinatie van technologische innovatie voor veiligheid- en veerkrachtvraagstukken.
 
Beide winnaars komen voort uit de kennislijn ‘Technologie voor Veiligheid & Veerkracht’. Ze benadrukken de krachtige verbinding van technologie met menselijke behoeften en waarden. Voor het Centre of Expertise staat deze benadering van human-centered technology centraal in het oplossen en verbeteren van maatschappelijke vraagstukken ten behoeve van veiligheid en veerkracht.

Duurzame landbouw

Het winnende studenteninitiatief is een interdisciplinaire samenwerking tussen mbo-studenten van Curio en hbo-studenten van Avans Hogeschool, gericht op de optimalisatie van Farmbot, een open-source robotplatform. In het project werkten studenten Jacco de Waal, Axl van Putten, Julia Poelman, Niek Nefs en Stijn van Hest samen om landbouw te verduurzamen en om de lokale voedselverbouwing te verbeteren.
 
"Dit project is -voor zover bekend- wereldwijd het eerste dat de Farmbot heeft uitgebreid met een voorziening om te oogsten, inclusief een verfijnd algoritme om met behulp van sensoren te herkennen waar de plant zich bevindt, waar ruimte is om de plant van opzij te benaderen en deze vervolgens vast te pakken met een zelf ontworpen en 3D-geprinte grijper. Tot dusver kon de Farmbot namelijk alleen zaaien, wieden, water geven en beelden vastleggen. Het is ook een voorbeeld van geslaagde interdisciplinaire samenwerking tussen mbo-studenten van Curio en hbo-studenten van Avans", aldus Marius Monen, voordrager en senior onderzoeker van het lectoraat Robotisering en Sensoring van Avans Hogeschool.
 
De jury waardeerde deze samenwerking tussen mbo en hbo en vindt Farmbot een belangrijke stap naar een veerkrachtige toekomst waarin mens, technologie en natuur samenkomen. De studenten ontvingen een geldprijs ter waarde van vijfhonderd euro om hun idee verder te ontwikkelen.

Noodhulptenten

In de categorie werkveldpartner viel Wijnroemer Relief Goods (WRG) in de prijzen. WRG werkt binnen het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht nauw samen met het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing. Samen werken ze aan diverse initiatieven die gericht zijn op het hergebruik van noodhulptenten in ramp- en vluchtelingensituaties. Vanuit deze samenwerking betrekken ze onder anderen studenten van de St. Joost Academie om binnen de opleiding New Designs & Attitudes innovaties in productontwerp te verkennen.
 
Daarnaast daagt Roel Gijsbers van WRG, studenten in de minor ‘disruptive events’ consequent uit om na te denken over toepasbare oplossingen bij humanitaire rampen. "Omdat Roel de problematiek van hulpverleningsorganisaties zoals Artsen Zonder Grenzen zo goed begrijpt, en zich goed in het perspectief van de studenten kan inleven, zorgt dit voor waardevolle oplossingen. Hij is een verbinder, uitdager en geeft kritische en nuttige feedback. Hij staat daarnaast altijd klaar om kennis te delen met de studenten van Avans Hogeschool aan de hand van een lezing of een rondleiding", aldus Amarante Böttger, lector Nieuwe Materialen en hun Toepassing.
 
De jury looft de samenwerking van WRG met Avans Hogeschool, evenals hun ethische overwegingen ten aanzien van het vraagstuk. WRG ontvangt een masterclass met een lector naar keuze van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids