Normal_jongeren_probleemjongeren

Amsterdam stopt met het beboeten van mbo-studenten die spijbelen van school. De spijbelboete heeft te weinig effect, zo blijkt uit een evaluatie van de proef. Leerlingen die betrapt werden op spijbelen moesten een tientje betalen voor elk lesuur dat ze verzuimd hadden. Zo hoopte de gemeente het ongeoorloofd verzuim onder mbo'ers terug te dringen. Dit meldt het Parool.

Spijbelen is in het mbo in Amsterdam nog steeds een groot probleem. De gemeente startte in 2013 een proef met de boete om spijbelen te ontmoedigen maar zonder het gewenste resultaat. Ondanks alle inspanningen blijft het aantal verzuimmeldingen toenemen. Dit tegenvallende resultaat heeft de gemeente ertoe doen besluiten te stoppen met de spijbelboete.

De boete voor spijbelgedrag kon oplopen tot maximaal 160 euro. Leerlingen die in vier weken tijd meer dan zestien uur wegbleven uit de les kregen een geldboete. Voor leerlingen die nog vaker spijbelden volgde strafrechtelijke handhaving. Uit een evaluatie van de proef blijkt nu dat de maatregel weinig indruk maakte op juist de stelselmatige spijbelaars. Op jongeren die slechts af en toe een uurtje misten, had de boete nog wel effect.

Op andere onderwijsniveaus komt verzuim eveneens voor maar in veel mindere mate dan in het mbo. Zo deden Amsterdamse middelbare scholen gezamenlijk 4409 meldingen in 2013/2014. Dat zijn 200 meldingen per duizend leerlingen. In het mbo lag het aantal meldingen op 1200 meldingen per duizend leerlingen datzelfde schooljaar. Wat de gemeente nu gaat doen om het verzuim in het mbo terug te dringen is nog niet duidelijk. Daarover gaat wethouder Kukenheim van Onderwijs nu eerst in gesprek met de scholen. Begin volgend jaar moeten nieuwe voorstellen op tafel liggen.

© Nationale Onderwijsgids