Meer schoolverzuim en thuiszitters onder Utrechtse jeugd

Het aantal Utrechtse kinderen dat niet naar school gaat of langere periodes thuiszit is flink gestegen. En daar maakt het Utrechtse college zich zorgen over. Dat meldt RTV Utrecht.

Professionals merken aan de leerlingen die nu in groep vijf zitten, dat deze kinderen geen goede start op de basisschool hebben maken vanwege de lockdowntijd.

Verkeerde studiekeuze 

Leerlingen en studenten vallen ook vaker uit na een verkeerde studiekeuze. Tijdens de pandemie zijn er lagere eisen gesteld tijdens de centrale examens en de bindende negatieve studieadviezen waren versoepeld.

Verzuimmeldingen 

De meting, die gedaan is in schooljaar 2022-2023, laat zien dat het aantal verzuimmeldingen ten opzichte van het jaar ervoor is gestegen. In het mbo waren er geen coronasluitingen meer, er werd weer meer onderwijs gegeven op de school zelf. Scholen werden ook gestimuleerd om het verzuim strikt door te geven zodat er meteen ingegrepen kon worden.

Thuiszitters gestegen in het voortgezet onderwijs 

In het voortgezet onderwijs steeg het aantal thuiszitters van 76 naar 103. Het aantal voortijdige schoolverlaters dat zonder diploma met hun studie stopte is licht gestegen. In 2022 waren dit er 1.462 tegenover 1.183 in 2021.

In het primair onderwijs waren er 30 thuiszitters. 25 van hen gaan inmiddels weer naar school.

Niet ingeschreven bij een school 

Vorig schooljaar stonden er 117 kinderen of jongeren niet ingeschreven bij een school. Daar valt een flinke groep nieuwkomers onder. De wachtlijsten bij de Taalschool en de Internationale Schakelklas zijn inmiddels weggewerkt.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk