ROC Leiden, locatie Lammenschans

Deze maand moet het ROC in Leiden afspraken zien te maken met de bank en de vastgoedeigenaar over de huisvestingskosten. De mbo-instelling wil 2,5 miljoen euro per jaar minder betalen. Als de bank en de investeerder niet akkoord gaan, zal dit het laatste studiejaar worden van de mbo-school in de huidige vorm. Dit meldt Leidsch Dagblad.

Het ROC Leiden kampt met een grote kostenpost aan huisvesting. Jaarlijks moet het opleidingscentrum zo'n elf miljoen euro betalen voor de twee panden bij station Leiden Centraal en station Lammenschans. Als het niet lukt om de huisvestingskosten te verlagen, zal het formele instituut in gevaar komen. “Maar het onderwijs zal niet bedreigd worden”, benadrukt interim-bestuursvoorzitter Henk de Jong.

“Als wij geen betere afspraken kunnen maken met bank en eigenaar, dan geven wij onze opdracht om goed onderwijs te verzorgen terug aan het ministerie”, zegt De Jong. “Dat zal er dan voor zorgen dat er mbo-onderwijs wordt gegeven in onze plaats en dat er een nieuwe organisatie komt. In zekere zin in dat geen slecht nieuws, want dan ben je meteen van je huisvestingskosten af, maar daar streven we niet naar”.

Volgens De Jong is het ROC veel meer kwijt aan huisvesting dan andere mbo-instellingen in het land. “In vergelijking met hen betalen wij elk jaar 2,5 miljoen euro te veel. Als we niet kunnen besparen op huisvesting, dan krijgen we de onderwijskwaliteit niet op orde. En die onderwijskwaliteit heeft onze hoogste prioriteit”, aldus de bestuursvoorzitter.

© Nationale Onderwijsgids