BBS De Verwondering ontvangt steun van de staat en kan gaan uitbreiden

Ze begonnen met 6 leerlingen en vervolgens zaten er 40 op de school. Maar binnenkort komt de grootste stijging. Op brede basisschool De Verwondering uit Alteveer lopen straks 200 leerlingen rond. De school krijgt straks namelijk staatssteun. Dit staat nog niet op de planning voor komend schooljaar, maar wel voor schooljaar 2025-2026. Dan kunnen ook kinderen van ouders die het niet al te breed hebben les krijgen op de school. Dat meldt RTV Drenthe.

De Verwondering is nu namelijk erg duur. Deze school krijgt geen financiële ondersteuning vanuit de overheid en moet daarom het gebouw en personeel zelf betalen. Woensdag is vanwege kostenbesparing zelfs een lesvrije dag.

Marjan Kolk 

De school is in 2018 opgericht door Marjan Kolk. In het reguliere onderwijs kon haar eigen zoon niet goed meekomen. Vandaar dat ze De Verwondering oprichtte. Het eerste half jaar zat de school in het gebouw van Scouting Mensinghe Roden, maar later verhuisden ze naar de Prins Willem Alexanderhoeve in Alteveer.

Andere vorm van onderwijs 

Het idee van de school is simpel: de klassen zijn niet standaard en de leerlingen zijn veel bezig met de natuur en bewegen. Deze andere vorm van onderwijs wordt ook steeds populairder in de rest van Nederland. “Er zijn scholen die met eenzelfde soort idee aan de haal gaan”, weet Kolk. Deze scholen proberen ook financiële ondersteuning van de staat te krijgen.

Groei 

Sommige scholen krijgen daadwerkelijk die steun en dat scheelt in de kosten voor ouders. Maar als school wordt er dan wel van je verwacht dat je gaat groeien. Met als gevolg dat je soms te hard groeit en je niet meer het onderwijs kan geven wat je voor ogen had, stelt Kolk.

De overheid wil dat de school in Alteveer richting de 200 leerlingen gaat. Kolk is optimistisch, ze denkt dat die leerlingenaantallen snel gehaald worden. “Het is aan ons om beheerst te groeien.”

Huisvesting 

Dat BBS De Verwondering staatsteun krijgt zorgt bij het gemeentehuis van Noordenveld voor veel geregel. Er moet namelijk huisvesting komen voor twee andere scholen, waaronder OBS De Hekakker in Norg en OBS De Flint in Nietap. En dan komt dit met BBS De Verwondering er ook nog tussendoor.

De Verwondering zit op een goede plek in Alteveer, maar wethouder Kirsten Ipema van Gemeentebelangen wil ook kijken naar een nieuwe locatie. “Het schoolgebouw in Alteveer is namelijk niet van de gemeente.” Daarom zal de school de komende tijd veel in gesprek gaan met de gemeente om te kijken wat het beste voor de school is met het oog op de toekomst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk