Tijdens netwerkbijeenkomst Jeugd werd er heel veel kennis gedeeld

Donderdag 5 oktober vond in de Hoeksche Waard voor de tweede keer de netwerkbijeenkomst Jeugd plaats. In CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland ontmoetten zo’n 150 professionals uit de kinderopvang, het onderwijs en de jeugdzorg elkaar. De bijeenkomst was bedoeld om verbinding te maken en van gedachten te wisselen. Door elkaar (beter) te leren kennen, kunnen de verschillende professionals elkaar ook na de netwerkbijeenkomst makkelijker opzoeken, van elkaar leren en elkaar versterken. Dat meldt de gemeente Hoeksche Waard. 

Wethouders Joanne Blaak-van de Lagemaat (Jeugd en jeugdzorg) en Adriaan van der Wulp (Onderwijs) heetten iedereen aan het begin van de bijeenkomst warm welkom. Zij benadrukten hoe belangrijk het is dat professionals in de kinderopvang, het onderwijs en de jeugdzorg elkaar weten te vinden. Samen met de ouders staan zij dicht bij het kind. Zij hebben grote invloed op de ontwikkeling van het kind en kunnen daardoor het verschil maken.

Dit jaar stond het thema ‘Hoe verbind je in een professionele relatie?’ centraal tijdens de netwerkbijeenkomst Jeugd. Hoofdspreker Ismail Aghzanay deed de aftrap. Hij nam de zaal op een inspirerende manier mee in zijn kijk op dit thema.

Vertrouwen 

Ismail Aghzanay ziet vertrouwen als een belangrijk element om te zorgen voor verbinding. “Zonder vertrouwen durf je je niet kwetsbaar op te stellen. Ook voel je je dan niet geroepen om verbinding te maken en de ander écht te leren kennen.” Aghzanay schreef het boek ‘Het Geheim van de Leraar’, is in 2018 verkozen tot Rotterdamse leraar van het jaar en in 2021 tot landelijke leraar van het jaar.

Workshops 

De deelnemers gingen vervolgens enthousiast in groepjes aan de slag in 2 verdiepende workshoprondes. Uiteenlopende sprekers gaven in totaal 8 verschillende workshops. Tijdens het netwerkbuffet en de muzikale afsluiting werd daarover nagepraat en werden nieuwe verbindingen gelegd.

Verschillende professionals gaven aan dat zij de netwerkbijeenkomst waardevol en geslaagd vonden. De onderlinge verbinding is hierdoor versterkt. Ook zijn ze geïnspireerd door de lezing,de workshops en de praktijkverhalen van andere deelnemers. Alles bij elkaar prikkelt om na te denken over hoe het is om te verbinden vanuit een professionele relatie, zowel met de kinderen waarmee zij werken, als met de collega’s met een andere expertise.

It takes a village to raise a child 

Professionals kunnen elkaar op verschillende manieren blijven ontmoeten. Online kan dat via het platform ‘It takes a village to raise a child’ (ITAV). Het programma It takes a village to raise a child zet zich in om kinderen in de Hoeksche Waard veilig, gezond en met plezier te laten opgroeien zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. In het programma werken ouders, (semi-)professionals, verenigingen, gemeente en diverse organisaties met elkaar samen.

Door: Nationale Onderwijsgids