Normal_kov__opvang__psz

In de jeugd- en gezondheidszorg zijn er valse Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) in de omloop. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verzoekt om alleen originele VOG’s te accepteren en te controleren of er sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers. Of er ook valse VOG’s circuleren binnen het onderwijs is onbekend. Dit meldt IGJ. 

Vorige week nam een detacheringsbureau in de zorg contact op met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Justis) omdat het bureau vervalste VOG’s aantrof in de administratie. De verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg. Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verzoekt daarom alle zorginstellingen om alleen originele VOG’s te accepteren en te controleren of er sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers.
 

VOG in het onderwijs

Ook iedereen die in de kinderopvang of in het onderwijs werkt moet bij indiensttreding een actuele VOG (geen kopie en niet ouder dan zes maanden) overleggen. De VOG wordt, tijdens de sollicitatieprocedure, aangevraagd om te toetsen of een persoon in aanraking is geweest met Justitie voor een strafbaar feit. In de kinderopvang en het onderwijs wordt specifiek gelet op veroordelingen voor zedenmisdrijven of andere strafbare feiten die de uitoefening van een functie belemmeren.
 

Herkennen originele VOG

Een originele VOG is te herkennen aan een rasterpapier met het blauwe Rijkslogo. Er staat een karakteristiek golvend watermerk op, er is een hologram zichtbaar en onder een uv-lamp verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur.
 
Door: Nationale Onderwijsgids