Ook voor werk in het onderwijs hebben terroristen een VOG gekregen

Dertien mensen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie hebben in de afgelopen vier jaar een of meer Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) gekregen. De VOG was onder meer voor werk in het onderwijs. Dat meldt VOS/Abb.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde eerder deze maand vragen aan het kabinet naar aanleiding van een nieuwsbericht van de NOS. Zij berichtten dat een veroordeeld lid van de terreurgroep Islamitische Staat een VOG had gekregen om als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk aan de slag te gaan.

Terroristische organisatie 

Frank Weerwind van Rechtsbescherming liet naar aanleiding daarvan uitzoeken of er nog meer VOG’s aan veroordeelde terroristen zijn uitgedeeld. Uit het onderzoek komt naar voren dat er in totaal 22 VOG’s zijn afgegeven aan 13 mensen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie.

Het is niet bekend of er ook VOG’s ziijn uitgereikt aan veroordeelde terroristen die later aan het werk zijn gegaan in het primair en/of het voortgezet onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk