Normal_storysignchildrenwithapp7netherlands

Op de Internationale Dag van Mensen met een Beperking lanceert Huawei de eerste app die tekst omzet in gebarentaal: StorySign. StorySign helpt dove kinderen met leren lezen, waardoor ze minder snel een taalachterstand oplopen. Dit meldt Huawei.

Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen die meer moeite hebben met leren lezen dan horende leeftijdsgenootjes. Dit komt doordat dove en slechthorende kinderen klanken niet aan geschreven woorden kunnen koppelen. Hierdoor lopen zij vaak al op vroege leeftijd een taalachterstand op. 
 
StorySign gebruikt ArtificiaI Intelligence (AI) om tekst te vertalen naar gebarentaal, waardoor dove en slechthorende kinderen, net als hun leeftijdsgenoten, leren lezen terwijl ze naar de woorden in kinderboekjes kijken. Volgens FODOK, Federatie voor Ouders van Dove Kinderen, is het erg belangrijk dat er meer aandacht komt voor leesbevordering. “Voorleeskilometers maken met dove en slechthorende kinderen zorgt voor leesplezier. En voorlezen vergroot hun greep op de wereld. Ze worden er sterker van”, zegt woordvoerder Mariën Hannink.
 
In StorySign, vertaalt de vriendelijke avatar Star, in gebarentaal, het kinderboek ‘Waar is Dribbel?’. “We hebben de exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken gekopieerd om Star tot leven te brengen”, vertelt Neil Pymer, creative director bij Aardman Animations, verantwoordelijk voor de animatie van Star. “Een klus die heel nauw luistert, want we hebben het ontwikkeld voor tien talen en elke taal is anders. Mimiek is zeer belangrijk omdat het 70 procent van de gebarentaal bepaalt. Elke knik of glimlach doet er toe.”
 
De StorySign-app is erop gebouwd om in de toekomst meer boeken te kunnen toevoegen en zo veel mogelijk ouders en kinderen er gebruik van te kunnen laten maken. StorySign is vanaf vandaag te downloaden via de Google Play Store en via de Huawei App gallery, in 10 talen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids