Gemeente Eindhoven in gesprek met scholen over ongewenste Chinese invloed

De gemeente Eindhoven heeft aangekondigd in gesprek te gaan met scholen in de stad over het risico op ongewenste invloeden uit het buitenland op hun onderwijs. Dit gebeurt naar aanleiding van onderzoek naar de invloed van China op het Nederlandse onderwijs. Dit meldt Nu.nl.

Twee middelbare scholen in Eindhoven zijn naar voren gekomen als mogelijke doelwitten van Chinese invloed. Bij het Van Maerlantlyceum kregen leerlingen vorig jaar les van het Chinese technologiebedrijf Huawei, en het Stedelijk College kreeg subsidie van het Chinese Confucius Instituut. Volgens het Stedelijk Lyceum zijn er geen voorwaarden verbonden aan deze subsidie en wordt het geld gebruikt voor onder andere het vieren van het Chinese Nieuwjaar, workshops en het kopen van Chinese boeken en films.

Wethouder Stijn Steenbakkers vindt dat alle betrokkenen alert moeten blijven en dat er voorkomen moeten worden dat er politieke invloed wordt uitgeoefend vanuit onvrije landen. “Hun belangen stroken niet altijd met de belangen van Eindhoven.”

Door: Nationale Onderwijsgids