Normal_griep_ziek_kind_bed_huisarts

De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt, meldt gezondheidsinstituut Nivel. Afgelopen week gingen 151 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 161 zieken. De week daarvoor waren het er 166.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de negende week op rij boven deze grens. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. "De epidemie lijkt langer te gaan duren dan gemiddeld'', stelt Nivel. Huisartsen zien vooral heel jonge kinderen met griepachtige verschijnselen. Het gezondheidsinstituut baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

In het onderwijs zorgt de griepgolf voor nogal wat problemen. Niet alleen leerlingen zijn ziek thuis, ook docenten en er zijn niet genoeg invallers om het tekort aan docenten op te vangen. Veel scholen zagen zich de afgelopen weken genoodzaakt leerlingen over andere klassen te verdelen of zelfs klassen naar huis te sturen. Viroloog Ab Osterhaus stelde daarop voor om voortaan docenten preventief in te enten tegen de griep.