Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

Als het aan viroloog prof. dr. Ab Osterhaus worden alle leraren volgend jaar ingeënt tegen de griep. Volgens hem is dat de beste oplossing tegen het lerarentekort door de griepgolf waar scholen op dit moment mee kampen. Dit melden Telegraaf, AD en ANP.

Op de nieuwe website lerarentekortisnu.nl van PO in Actie kunnen scholen tekort melding maken van vervangingsproblemen. Van de website wordt al op grote schaal gebruik gemaakt. Zo kregen vandaag 930 kinderen geen les omdat er geen leraar was. Nog eens 664 leerlingen werden verdeeld over andere klassen. Volgens Osterhaus maken dergelijke cijfers duidelijk dat een griepprik voor leraren noodzakelijk is.
 
Scholen ondervinden grote problemen om invallers te vinden voor hun door de griep gevelde leerkrachten. De versoepeling van de Wet werk en zekerheid tijdens de wintermaanden lost de problemen maar ten dele op. Er zijn simpelweg te weinig invalkrachten om alle ziektegevallen op te vangen. Personeelscluster PON moest daarom de afgelopen twee weken aan zo'n 170 klassen in Oost-Nederland 'nee' verkopen.

De griepgolf, die Nederland al twee maanden in de greep houdt, is nog niet voorbij. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 160 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. Een week eerder ging het om 166 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 110.

Huisartsen zien deze ronde vooral heel jonge kinderen, scholieren en vijfenzestigplussers met griepachtige verschijnselen. Het Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids