Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

Als er een lerarentekort is ontstaan door ziekte of andere problematiek, voegen scholen vaak klassen samen. Ook herverdelen scholen leerlingen over andere klassen als de nood aan de man is. Dat blijkt uit de gegevens van het AOb-meldpunt Vervangingsbeleid primair onderwijs. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Bijna 500 leraren en schoolleiders hebben problemen gemeld rond het vervangen van zieke docenten. Van hen gaven 330 aan dat er op hun school de afgelopen periode weleens klassen zijn herverdeeld. Ruim 250 docenten meldden dat er één of meerdere keren een klas is samengevoegd. 16 procent van de leraren en schoolleiders zegt dat er wel eens een klas leerlingen naar huis is gestuurd.
 
Een andere manier om het lerarentekort het hoofd te bieden, is het inzetten van onbevoegde collega's. 339 docenten gaven aan dat dit wel eens is gebeurd op hun school. Onderwijsassistenten, intern begeleiders en schoolleiders worden dan het vaakst voor de klas gezet.
 
Het blijkt dat niet alleen de griepgolf zorgt voor spanningen rond invallers in het basisonderwijs. Ondanks dat de Wet werk en zekerheid versoepeld is voor de wintermaanden, blijft het voor scholen problematisch om invallers te vinden. De conclusie lijkt te zijn dat dit toch door een structureel lerarentekort komt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids