Normal_hulp_handen_slachtoffer_samen_sterk

Het programma Alert4you voor de kinderopvang wordt nader onder de loep genomen. Onderzocht wordt of de samenwerking tussen pedagogisch medewerkers en jeugdhulpexperts ertoe leidt dat problemen bij jonge kinderen eerder gesignaleerd worden zodat ze niet onnodig naar gespecialiseerde hulp verwezen worden. Het Kohnstamm Instituut werkt in dit project samen met het Nederlands Jeugdinstituut, MOC ’t Kabouterhuis, drie gemeenten en verschillende kinderopvangorganisaties. Dit meldt het Kohnstamm Instituut.

Alert4you is een landelijk programma voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, dat in 2007 begon met een drietal pilots. Het doel van het programma is kinderen die extra begeleiding nodig hebben vroegtijdig te signaleren en zo te voorkomen dat zij onnodig worden verwezen naar gespecialiseerde jeugdhulpvoorzieningen. Bij Alert4You komen de drie takken van jeugdwerk samen. Gespecialiseerde hulpverleners werken een deel van hun tijd in de kinderopvang en het primair onderwijs om zo de basis van de onderlinge samenwerking te versterken. Op hun beurt krijgen pedagogisch medewerkers en docenten begeleiding waardoor hun kennis en vaardigheid in opvoeding en hulpverlening verbetert. Hierbij staan dezelfde uitgangspunten centraal: meer preventie, vroegsignalering en hulp dichtbij op de plaats waar dat nodig is.
 
Het onderdeel coaching op de groep lijkt het meest succesvol en effectief. Het onderzoek richt zich op de veronderstelde werkzame factoren en de noodzakelijk geachte competenties bij de pedagogisch medewerkers en jeugdhulpspecialisten. Deze worden met de methodiek van verklarende evaluatie in kaart gebracht en verklaard. Wanneer de werkzame factoren bekend en bewezen zijn, kunnen andere sectoren van het jeugdveld deze mogelijk ook benutten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids