Normal_group-of-kindergarten-kids-friends-drawing-art-cla-2022-12-16-00-26-14-utc
GGD Flevoland is bezorgd over het aanhoudende personeelstekort in de kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso). Uit cijfers van het UWV blijkt dat er constant honderd vacatures openstaan in deze sector, waarbij er vooral een groot tekort is aan pedagogische medewerkers. Dit meldt Omroep Flevoland.
Momenteel zijn er 250 kinderopvang plekken en 230 bso’s in de provincie. Bij elke locatie is de aanwezigheid van minimaal één gekwalificeerde medewerker verplicht. Wanneer de groepen bepaalde groottes hebben, moeten er meer medewerkers aanwezig zijn. Ook mogen stagiaires alleen werken wanneer er een gekwalificeerd pedagogische medewerker ook aan het werk is.
 
Volgens Rishma Mangal van GGD kan een personeelstekort leiden tot onveilige situaties. "Je hebt dan te veel kinderen en te weinig beroepskrachten. Bijzonderheden van kinderen worden dan niet goed in de gaten gehouden." Zo geeft ze het voorbeeld van medicatie die vergeten wordt tijdens de chaos in de opvang. Het personeel kan de drukte niet meer bijbenen.
 
Mangal vermoedt dat het personeelstekort aanhoudt, omdat de sector onaantrekkelijk is voor jongeren. "Wat ik in de wandelgangen hoor, is dat de opleiding niet zo interessant is. Het zijn lange dagen die beroepskrachten maken. Het is pittig werk, je bent de hele dag bezig met de kinderen. Het is heel verantwoordelijk werk."

Gratis kinderopvang

Volgens de GGD gaat het personeelstekort voor veel problemen zorgen in de toekomst als er geen definitieve oplossing komt, vooral met de toekomstige gratis kinderopvangregeling. Volgens Mangal zal deze regeling alleen maar leiden tot meer personeelstekorten en uiteindelijk tot een toename van onveilige situaties.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch