Normal_kinderopvang_koken_spelen_keuken

Gemeentes in Friesland lukt het niet om dit jaar te voldoen aan alle wettelijk verplichte inspecties bij kinderopvanglocaties. De gemeenten moeten er nu voor zorgen dat er volgend jaar verbeteringen zichtbaar zijn. Zijn er dan nog problemen, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de status van de gemeenten. Dat meldt het Friesch Dagblad.

De Onderwijsinspectie heeft de zorgen over de situatie aan GGD Fryslân kenbaar gemaakt middels een brief. Elk jaar moet de exploitatie van elke kinderopvanglocatie worden onderzocht. GGD Fryslân is namens alle gemeenten in de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

Dat er dit jaar niet aan de wettelijke plicht kan worden voldaan, komt door een tekort aan inspecteurs. Afgelopen oktober maakte GGD-directeur Margreet de Graaf dat nieuws bekend. Drie van hen vertrokken vlak na elkaar en het opleiden van nieuwe inspecteurs was op korte termijn niet mogelijk. Als gevolg daarvan moet 8 procent van de opvanglocaties het dit jaar doen zonder inspectiebezoek.

In oktober maakte GGD-directeur Margreet de Graaf bekend dat aan de wettelijke plicht dit jaar niet kan worden voldaan vanwege een tekort aan inspecteurs. Drie inspecteurs vertrokken vlak na elkaar bij de organisatie en het ging niet lukken om op tijd nieuwe inspecteurs op te leiden. Daardoor zou ongeveer 8 procent van de locaties dit jaar niet worden bezocht. De inspectie laat weten niet blij te zijn met het nieuws, zo laat de inspecteur-generaal schriftelijk weten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids