Logo_download__1_

Iedereen wil dat kinderen in een gezonde en veilige omgeving opgroeien. Daar hoort ook een gezonde, dus rookvrije, kinderopvang bij. Het Longfonds en oudervereniging BOinK streven ernaar zoveel mogelijk kinderopvang rookvrij te maken. Dit meldt BOinK.

Inmiddels is 84 procent van de kinderopvanglocaties rookvrij. Dat betekent dat de hele kinderopvanglocatie zonder uitzonderingen rookvrij is. Bordjes of stickers geven aan dat de opvang rookvrij is en de regels hiervoor zijn terug te vinden in de aanmeldbrief voor ouders.
 
Steeds meer mensen onderkennen het belang van een rookvrije omgeving. Want ook meeroken via bijvoorbeeld kleding en haren is schadelijk en vormt een risico voor de kinderen. Bovendien wordt met een rookvrije omgeving voorkomen dat kinderen roken normaal vinden en daardoor later zelf ook beginnen met roken. 
 
Toch stelt de overheid op dit moment een rookvrije kinderopvang niet verplicht. Kinderopvangorganisaties moeten zelf aan de slag om hun locaties rookvrij te maken. Het Longfonds heeft een stappenplan ontwikkeld die kinderopvanglocaties kunnen doorlopen voor het invoeren van een rookvrije kinderopvang. Om te laten zien dat de locatie rookvrij is, kan een gratis sticker worden aangevraagd bij het Longfonds.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids