Normal_papa_baby4534

Uitbreiding van het vaderschapsverlof is voorlopig van de baan. De Tweede Kamer wil op voorspraak van de VVD het kabinetsvoorstel nu niet behandelen, in afwachting van de formatie-onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Vaders behouden nu hun recht op twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof, maar dit zal voorlopig niet worden uitgebreid naar drie maanden betaald verlof. Dit meldt Volkskrant.

Gisteren hebben 25 organisaties gelobbyd voor de invoering van drie maanden betaald vaderschapsverlof. Hiermee zouden vaders en partners hetzelfde aantal dagen met het kind kunnen doorbrengen als de moeder. Met de campagne ‘Vader zoekt verlof’ werd geprobeerd om meer aandacht te vragen voor het zeer geringe verlof van vaders en hoe deze uitgebreid zou kunnen worden. De organisaties pleitten voor vaderschapsverlof van drie maanden. 
 
“Wij adviseren een betaalde verlofperiode voor vaders van drie maanden, waarmee de periode voor mannen gelijk wordt aan de verlofperiode voor moeders, waarbij gestimuleerd wordt dat mannen en vrouwen dit verlof voor een groot gedeelte na elkaar opnemen. Daarmee wordt een gelijk speelveld gecreëerd voor vaders en moeders na de geboorte van hun kind als het gaat om arbeid en zorg”, zo schrijven de organisaties in een gezamenlijke brief aan informateur Schippers.
 
Aan ‘Vader zoekt verlof’ doen onder andere mee: Women Inc., Kenniscentrum Rutgers, Ouders van Nu, Het Kinderopvangfonds, Jonge Socialisten van de PvdA, de Jonge Democraten en FNV Jong. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids