Normal_vader_vaderschapsverlof_baby

Basisschoolleraren die onder het schoolbestuur Xpect Primair in Tilburg vallen, kunnen voortaan vier weken vaderschapsverlof krijgen met  behoud van het volledige salaris. Het bestuur, waar ruim 20 basisscholen onder vallen, is daarmee voor zover bekend het eerste schoolbestuur dat het vaderschapsverlof verruimt. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Xpect Primair hecht aan de betrokkenheid van de vader bij een kind en bij het gezin. Door het uitgebreide vaderschapsverlof aan te bieden, wil het schoolbestuur dit faciliteren. Ook voor niet-biologische ouders is deze regeling van kracht. Wel gaat het puur om de vier eerste weken na de bevalling. Het is daarom niet mogelijk de verlofuren later op te nemen, of over een vakantie heen te tillen. Xpect Primair vindt het belangrijk dat medewerkers hun werk en privé in balans hebben, dat voorkomt burn-out. Ook hoopt het schoolbestuur meer meesters aan te trekken.
 
Vanaf 2019 wordt het betaald vaderschapsverlof in Nederland uitgebreid van twee naar vijf dagen. Wil een partner nog wat langer vrij, dan kunnen vanaf 2020 nog eens vijf weken worden opgenomen tegen een uitkering van 70 procent van het salaris. Voor zover bekend is Xpect Primair het eerste schoolbestuur waar jonge vaders een maand volledig betaald verlof kunnen krijgen. Kinderopvang Humanitas heeft, evenals ING, al eerder betaald vaderschapsverlof ingevoerd voor vaders en niet-biologische moeders.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids