FNV: Betaal ouderschapsverlof van negen weken volledig door

FNV roept de regering op om het aangekondigde betaald ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig door te betalen. Volgens de bond kan lang niet iedereen het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen. FNV-bestuurslid Judy Hoffer: “Met deze regeling zal niet iedereen de volle negen weken verlof opnemen, maar alleen die mensen die het zich kunnen veroorloven. Op deze manier is het een verlof voor de rijken.” Dit meldt FNV.

Door slechts de helft van de negen weken door te betalen, voldoet Nederland volgens de FNV straks niet aan de Europese Richtlijn. “Daarin staat dat de hoogte van doorbetaling geen belemmering mag zijn voor werknemers om van het verlof gebruik te maken,” aldus Hoffer. Op dit moment kunnen werknemers 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Alle Europese lidstaten zijn verplicht om vanaf 2022 daarvan twee maanden door te betalen. Ze mogen zelf beslissen of ze dat volledig doen, of gedeeltelijk.
 

Deeltijd van vrouwen

Het doorbetalen van negen weken ouderschapsverlof is onderdeel van de aanpak van problemen rond deeltijdwerk van vrouwen. “In verhouding werken veel meer vrouwen in deeltijd dan mannen, waardoor ze minder vaak economisch zelfstandig zijn.”
 

Gratis kinderopvang en moderne schooltijden

“Om dat te verbeteren, moet er wat FNV betreft in Nederland een set aan maatregelen komen: volledig betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en moderne schooltijden. Alleen dan kan werk en privé beter verdeeld worden over mannen en vrouwen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids