Normal_ontslag_weglopen_wandelen

Kinderopvangorganisatie Smallsteps had oud-werknemers bij een doorstart na een flitsfaillissement in 2014 niet zomaar aan de kant mogen zetten. Dat adviseert de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit meldt FNV.

Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard en maakte op dezelfde dag met 251 filialen en 2.600 werknemers een doorstart onder de naam Smallsteps. Hiermee verloren ruim duizend mensen hun baan. 
 
FNV Zorg & Welzijn opende direct na het faillissement een meldpunt waar werknemers en andere gedupeerden van het flitsfaillissement honderden reacties achterlieten. Hieruit bleek dat het faillissement tot in de puntjes geregisseerd was en puur als middel was gebruikt om goedkoop van slechtlopende locaties en personeel af te komen. 
 
Ayse Simsek, advocaat van de FNV: “Uit reacties van werknemers, ouders en andere kinderopvangorganisaties blijkt dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren een overname voor te bereiden. Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen en onderhandelden alleen met zichzelf.”
 
Dit onderzoek leidde tot de rechtszaak, waarin de FNV stelt al het personeel van de overgenomen locaties tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden mee had moeten gaan. “Als het Europees Hof dit advies overneemt, wat vaak wel gebeurt, zal dit niet alleen een winst voor de FNV in de zaak Smallsteps betekenen, maar ook grote gevolgen hebben voor andere flitsfaillissementen”, zegt Simsek.
 
Nadat het Europees Hof met een definitieve uitspraak komt over deze prejudiciële vraag, zal de nationale rechter de zaak verder beoordelen. Het kan nog een wel een jaar duren voordat het Hof met haar definitieve oordeel komt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids